V predošlej časti sme začali vymenúvať výhody pitia vína a dnes v tom budeme pokračovať!
8. OCHRAŇUJE NAŠE KRÁSNE BIELE ZUBY
Vedeli ste, že pitie červeného vína je jednou z možností, ako ochrániť vaše zuby pred baktériami? Už sme spomínali antimikrobiálne efekty tohto vína na pokožku. Tak, práve ste sa dozvedeli, že víno pomáha tiež znížiť počet baktérií v ústach. Vedci sledovali 5 najčastejších baktérií v ústach a výsledkom ich zistenia bolo skoro úplná degradácia týchto baktérií hneď potom, ako sa vytvoril biofilm z červeného vína.
9. ZNIŽUJE VIACERO RIZÍK SPOJENÝCH S RAKOVINOU
Rakovina prsníka – červené hrozno je ideálne ovocie na potlačenie (inhibíciu) aktivity enzýmu aromatáza, ktorý používajú nádorové bunky na ich tvorbu vlastného estrogénu. Červené víno môže teda slúžiť ako nutričný inhibítor, ktorý tak môže znížiť riziká rakoviny prsníka spojené s pitím alkoholu. Samozrejme môžete aj jesť červené hrozno, a práve bobule s kôstkami sú ideálne. Resveratrol vie tiež zlikvidovať rakovinotvorné bunky, a to tak, že im odsekne cestu, po ktorej sa živia.
Rakovina čreva – štúdie ukazujú, že mierne pitie červeného vína dokáže znižovať riziko rakoviny čreva až o 50%.
Rakovina prostaty – časopis „Harvard Men´s Healt Watch“ uvádza, že u mužov, ktorí pijú v priemere 2 – 7 pohárov červeného vína za týždeň, sa diagnostikuje rakovina prostaty až o 52% zriedkavejšie ako u tých, ktorí toto víno vôbec nepijú. Červené víno je špecificky vhodné pri pokročilých alebo dokonca agresívnych rakovinách. Doktori predpokladajú, že flavonoidy a resveratrol obsahujú veľmi silné antioxidanty a môžu vyrovnávať androgény, mužské hormóny, ktoré stimulujú prostatu.
10. ZBAVTE SA UŽ TOHO POSMRKÁVANIA
Možno, že ten recept na liečenie nachladnutia od babky nie je až taký silný ako sa zdalo… Štúdia skúmala 4000 členov fakúlt na 5 rôznych univerzitách v Španielsku. Tí, čo popíjali víno boli oveľa menej zasiahnutí nachladnutím v porovnaní s tými, čo pili pivo, alebo tvrdý alkohol. Výskumníci si myslia, že antioxidantny pomáhajú znížiť zápaly a tiež symptómy nachladnutia.
11. ZNIŽUJE CHOLESTEROL (BEZ ZMIEN V STRAVOVANÍ)
Resveratrol znižuje hladinu LDL a zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, čo znamená, že naše cievy nebudú toľko potiahnuté nahromadenými látkami. Dokonca aj Americká asociácia srdca potvrdzuje, že mierna konzumácia alkoholu môže zvýšiť HDL (tzv. dobrý cholesterol) o približne 12%.
12. ZNIŽUJE RIZIKO INFARKTU
Víno môže znížiť riziko ischemickej príhody. V analýzach zameraných na vek, pohlavie, fajčenie, sa pre príjem červeného vína (za mesiac, týždeň a deň) zistilo znížené riziko infarktu myokardu v porovnaní s prípadmi bez pitia vína. Naopak, žiadne benefity pitia piva alebo tvrdého alkoholu sa nezistili.
13. REGULUJE CUKOR V KRVI BEZ LIEKOV
Červené víno je bohaté na polyfenoly. Polyfenoly reagujú s bunkami, ktoré majú za úlohu ukladanie tuku a reguláciu krvného cukru. Množstvo polyfenolov v malom pohári červeného vína zasahuje do regulačnej aktivity krvného cukru známej u niektorých liekov.
14. LIKVIDUJE RIZIKO CUKROVKY
Muži a ženy, ktorí pijú mierne, majú o 30% menšie riziko cukrovky typu 2. Za toto sme opäť vďační nášmu známemu resveratrolu, ktorý zlepšuje senzitivitu na inzulín. Inzulínový odpor je jedným z najkritickejších faktorov, ktoré prispievajú k rizikám cukrovky typu 2.
Po všetkých výhodách, ktoré sme vám uviedli si môžete dať pohár nášho kvalitného červeného vína bez pocitu viny.